Genel Müdürün Mesajı
2023 yılı boyunca finansal piyasalar dünya genelinde dalgalı seyretti diyebiliriz. Özellikle tüm dünya genelinde merkez bankaların kararları finansal piyasalar önemli ölçüde etki etti demek doğru olacaktır. Fed, faiz oranlarını artırarak enflasyonla mücadele kararlılığını sürdürmüş, Euro Bölgesi'nde ise politika faizleri yükselmiştir. Emtia fiyatları ise talep endişeleriyle birlikte genel olarak düşüş eğiliminde bulunmuştur. Çin Merkez Bankası ekonomiyi desteklemek amacıyla bankaların zorunlu karşılık oranını düşürmüştür.
Yılın ilk yarısının sonunda arkamıza baktığımızda ise, küresel ekonomide enerji fiyatlarındaki düşüş ve ABD ile Euro Alanı'nda açıklanan çekirdek göstergelerin enflasyondaki katılığın devam edebileceğinin mesajı olabileceğini açık şekilde gördük. Yılın devamında FED, politika faizinde artışa ara verebileceğini belirtirken, Rusya-Ukrayna savaşı ve finansal belirsizlikler küresel büyüme beklentilerini aşağı yönlü etkiledi diyebiliriz. ABD'de borç tavanı krizi, küresel risk iştahını zorlarken, Haziran başında onaylanan yasa tasarısı ile risk iştahı toparlanmış, yüksek enerji fiyatlarındaki yatay seyir nedeniyle gelişmiş ekonomilerde enflasyon gerilemiştir.
Yılın üçüncü çeyreğine gelindiğinde, küresel piyasalarda Jackson Hole sempozyumu ve Çin'deki ekonomik durgunluk gibi gelişmeler piyasaları yönlendirmiştir. Gelişmiş ülkelerde enflasyon kontrolü amaçlanana kadar faiz oranlarının yüksek tutulacağı beklentileri güçlenmiştir. BRICS zirvesindeki kararlar ve IMF'nin küresel büyüme tahminlerindeki güncellemeler de piyasalarda dalgalanmayı devam ettirmiştir. Yılın sonuna yaklaşılırken, arz kesintileriyle birlikte petrol fiyatları Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış, küresel enflasyon endişelerini artırmıştır.
Yılın son ayında küresel piyasalarda enflasyonist baskıların hafiflemesi ve faiz artırımlarındaki sona gelindiğine dair algılar, önde gelen merkez bankalarının kararları ile şekillenmiştir. Fed Başkanı Powell'ın 2024 yılında faiz indirimlerine yönelik değerlendirmeleri küresel risk iştahını olumlu etkilerken, ABD'deki güçlü işgücü piyasası iç talebin faiz indirimlerine kapı aralayacak kadar baskılanmadığını açık bir şekilde göstermiştir. Euro Alanı'nda ve Çin'de ise zayıf ekonomik görünüm bir süre daha devam etmiştir.
Yurt içinde ise imalat sektörü PMI verileri büyümeye işaret etmiş, yüksek enflasyonla mücadele kapsamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise politika faizini düşürmüştür. Şubat ayında, Kahramanmaraş merkezli depremler ülkeyi sarsarken, kamu kurumları felaketin etkilerini hafifletmek için önlemler alınmıştır. TCMB bu sefer faiz indirerek ekonomiye destek sağlamaya çalışmıştır. İkinci çeyrekteki öncü göstergelerde ise, iç ekonomide toparlanmanın devam ettiği görülürken, dış ticaretteki zayıflığın büyüme üzerinde baskı oluşturabileceği beklentisi oluşmuştur. Nisan ayında dış ticaret açığı uzun bayram tatili etkisiyle daralmış, ancak yine de yüksek seyretmeye devam etmiştir. Seçim belirsizliği sona erdiğinde ise yeni ekonomi yönetiminin politikaları, para politikasındaki ve düzenlemelerdeki normalleşme adımları yakından takip edilmiş olup gerekli önlemler alınmıştır. Kredi notu teyidi ve Türk lirasındaki değer kaybıyla ilgili uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamaları da yıl boyu takip edilmiştir. TCMB, yılın üçüncü çeyreğinde faiz oranlarında bir dizi artış gerçekleştirmiş ve enflasyon tahminlerini yükseltmiştir. BIST-100 endeksi Temmuz'da tarihi yüksek seviyeye ulaşırken, Türkiye'nin 5 yıllık CDS primi Eylül 2021'den bu yana ilk kez 400 baz puanın altına inmiştir. TÜFE ve ÜFE'de artışlar kaydedilirken, Orta Vadeli Program, 2023 ve 2024 için ekonomik büyüme tahminlerini belirlemiştir.
Jeopolitik gelişmelerin, özellikle Orta Doğu ve Kızıldeniz'deki gerilimin enerji fiyatları üzerindeki etkileri, 2024 yılı için küresel ekonomide önemli risk unsurları arasında bulunuyor denilebilir ve yakından takip edilecektir.
NurolBank olarak; sağlam finansallarımız, nitelikli çalışanlarımızla ülkemizin sürdürülebilir büyümesini desteklemeye her yıl olduğu gibi bu yıl da devam edeceğiz. 2023 yılında NurolBank, kredi büyüklüğünü toplam 13,246 milyon TL seviyesine yükseltmiş, vergi öncesi kârını ise 3,875 milyon TL olarak gerçekleştirmiştir. Bankamızın 31 Aralık 2023 verilerine göre Sermaye Yeterliliği Rasyosu %20,99'dur. Özsermaye Kârlılık Rasyosu ise %104,88 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bankamız ayrıca yıl içerisinde rekabetçi fiyatlarla toplam 8,725 milyon TL’lik borçlanma aracı ihraç etmiştir.
Ortak Varlık Yönetim A.Ş. 2023 yılı içerisinde toplam 1,7 milyar TL anapara büyüklüğünde tahsili gecikmiş alacak portföyü satın alarak portföy büyüklüğünü 3,4 milyar TL’ye, müşteri sayısını ise 250 binin üzerine çıkarmıştır. Takip ettiği krediler büyüklüğüne göre sektörde ilk 5 arasındaki yerini korumuştur.
Nurol Portföy Yönetimi A.Ş. 2023 yılı sonu itibariyle 14 adet menkul kıymet yatırım fonu, 14 adet gayri menkul yatırım fonu ve 5 adet girişim sermayesi yatırım fonu ile toplamda 33 adet fon yönetmektedir. Toplam yönetilen miktar 10.9 Milyar TL’dir. Yönetilen miktar bir yılda %127 oranında artmıştır. Yönetilen fonların %41’i menkul kıymet, %37’si girişim sermayesi ve %22’si gayrimenkul yatırım fonudur. Şirketin vergi sonrası net karı 2023 yılında 22,5 Milyon TL olup bir önceki yıla göre karlılığını 10 kattan fazla artırmıştır.
Başarılarımızın bize yüklediği sorumluluğun bilinciyle dönüşüme öncülük edip onu sürdürülebilir kılmak için hep beraber çalışmaya devam edeceğiz. Bu yılki güçlü performansları için değerli çalışanlarımıza, bizlere duydukları güven için hissedarlarımıza ve diğer tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim.
Özgür AltuntaşYönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür