NurolBank

Sıkça Sorulan Sorular

Bono ve Tahvil nedir?

1: Finansman Bonosu ve Özel Sektör Tahvilleri, bankaların ya da anonim şirketlerin finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ihraç ettikleri borçlanma senetleridir. İskontolu veya kupon ödemeli olarak ihraç edilebilmektedir. Özel Sektör Tahvil ve Finansman Bonolarına yatırım yapan yatırımcılar ihraççı kurumun riskini almaktadır.

Finansman Bonosu ve Özel Sektör Tahvilleri ikincil piyasada alınıp satılabilmektedir.

2: Hazine Bonosu ve Devlet Tahvilleri T.C. Hazinesi'nin çıkarmış olduğu devlet iç borçlanma senetleridir. İhraç edildikleri tarihten itibaren 1 yıl ve uzun vadeli olanlara Devlet Tahvili; 1 yıldan kısa vadeli olanlara ise Hazine Bonosu adı verilir. İkinci el piyasada vadeden önce alım-bozum işlemleri yapılabilmektedir.

Eurobond nedir?

Birikimlerini uzun vadede yabancı para cinsinden değerlendirmek isteyen yatırımcılar için uygun bir yatırım aracıdır. Uzun vadeli yatırım araçları olduklarından kuponlu olarak satılırlar.

Devletlerin ve şirketlerin finansman sağlamak amacıyla genellikle USD ve EUR üzerinden yurtdışında ihraç ettikleri, yabancı ülkelerden sağlanan borçlanma araçlarıdır.

Yatırım fonları nedir?

Repo, tahvil, hisse senedi gibi farklı sermaye piyasası araçlarından oluşan yatırım portföyleri vardır. Yatırım fonları kolay ve hızlı bir şekilde nakde çevrilebilir. Bazı yatırım fonlarının alım ve satımında valör uygulanabilmektedir.

Forward nedir?

Forward sözleşmeleri, belirli bir varlığın önceden belirlenmiş bir fiyat ve miktar üzerinden gelecekteki bir tarihte alımı veya satımını öngören sözleşmelerdir. Bu nedenle işlem ve vade miktarı ihtiyaca yönelik belirlenebilmektedir.

Kur riskini yönetmeye yönelik kullanılan vadeli işlem olup vade sonunda yükümlülüklerin yerine getirilmesi zorunludur.

Swap nedir?

Nakit akış ve faiz yükümlülüklerini yönetmeyi hedefleyen kişi ve kurumlar tarafından tercih edilen swap işlemleri, iki tarafın birbirlerine belirli periyotlarla ödeme taahhütlerini içeren sözleşmelerdir. İlgili sözleşmede el değiştirecek varlıkların tanımı ve uygulanacak sabit veya değişken faiz oranı ile ödeme tarihlerinin yer alması gerekmektedir.

Opsiyon nedir?

İleri bir tarihte takası yapılmak üzere, işlem tarihinde belirlenen bir dayanak varlığın alış/satışının, yine işlem tarihinde belirlenen bir fiyat üzerinden yapılmasına imkan sağlayan vadeli işlemlerdir. Opsiyon İşlemlerinde taraflar opsiyon alıcısı ve opsiyon satıcısı olarak adlandırılmaktadır. Opsiyon alıcısı ödediği Opsiyon Primi karşılığında ilgili alım veya satım işleminin yapılması konusunda bir hak elde etmektedir. Opsiyon satıcısı olan taraf ise elde ettiği Opsiyon Primi karşılığında opsiyonun kullanılması halinde ilgili işlemi gerçekleştirme yükümlülüğü üstlenmektedir.

Kira Sertifikası nedir?

Her türlü varlık ve hakkın finansmanını sağlamak amacıyla varlık kiralama şirketi tarafından ihraç edilen ve sahiplerinin bu varlık veya haktan elde edilen gelirlerden payları oranında hak sahibi olmalarını sağlayan menkul kıymeti ifade etmektedir. Borsa İstanbul’da işlem gören kira sertifikaları bu piyasalarda alınıp satılabilmektedir.

Repo nedir?

Repo sabit getirili bir menkul kıymetin önceden belirlenmiş bir tarihte geri alım taahhüdü ile satılması işlemidir. Repo sabit getirili bir yatırım aracı olup repo işlemi yapılabilmesi için bankamızda hesap sahibi olunması gerekmektedir. 1 günden başlayan vadelerle yatırım yapılabilmektedir.

Mail Order nedir?

Kart hamilinin iş yerine gitmeden mal ve hizmet almak, herhangi bir ödeme yapmak istemesi halinde, üye iş yerine gerekli bilgileri talimat olarak vererek posta, telefon veya faks aracılığıyla yapılan ödeme işlemidir.

Kredi kartındaki son ödeme tarihi nedir?

Kart hamilinin, dönem borcunu veya ödemesi gereken asgarî tutarını gecikmeye düşmeden ödeyebileceği son günü ifade eder.

Kredi kartındaki dönem borcu nedir?

Hesap kesim tarihine kadar oluşan borç ve alacak kayıtlarının bakiyesi ile önceki hesap özeti bakiyesinin toplamını ifade eder.

Kredi kartındaki asgarî tutar ne demektir?

Dönem borcunun ödenmesi gereken en az tutarını ifade eder.

Kredi kartı ücretleri nedir?

Kredi Kartı Ücretleri; müşterilerimize sunduğumuz taksit, indirim gibi avantajların sürekliliğini sağlamak, kalitesini korumak amacıyla ve yine müşterilerimize 1 sene boyunca sunduğumuz hizmetler (ekstre, limit, yardım hizmetleri vb.) ile kartların 7 gün 24 saat dünyanın her yerinde kullanılabilmesine olanak sağlayan sistemin işletilmesine ilişkin tahsil edilen masraf türüdür.Bankacılık İşlemleri Sözleşmesi'nde de açıkça yer alan bu uygulama, tamamen yasal düzenlemeler çerçevesindedir.

Kredi kartımın limitini artırmak için ne yapmalıyım?

Kredi kartı limit artırım talebiniz için ilgili Bankanın internet bankacılığı, mobil bankacılık veya çağrı merkezi üzerinden talepte bulunabilirsiniz.

Hesap Kesim Tarihi nedir?

Hesap kesim tarihi, kredi kartı sahibinin dönem içerisinde yaptığı alışverişlerin ödemesini yapmak için yansıdığı tarih aralığıdır. Kişinin talebine göre tahsis edilen kredi kartlarının belli bir hesap kesim tarihi bulunur. Buradaki amaç kişinin aylık gelir ödemesinin zamanına göre ödeme yapabileceği tarihi seçebilmesidir.

Hesap Kesim Tarihini kim belirler?

Hesap kesim tarihi; kart aktif olduktan sonra banka tarafından belirlenir. Fakat kredi kartı sahipleri bu tarihleri kendi ödeme zamanlarına göre düzenleyebilir.

Kredi kartı başvurum reddedildi, sebebi nedir?

Kredi kartı talepleri Bankaların kredi politikaları çerçevesinde oluşturulan kriterler doğrultusunda değerlendirilmektedir. Değerlendirme sonucunun, kredi kartı veya kredi talebinin olumlu cevaplanabilmesi için ön görülen değerlerin altında olması halinde söz konusu talepler karşılanamamaktadır. Tarafınızla paylaşılmış ret bilgisi mevcutsa alınabilecek farklı bir aksiyon bulunmamaktadır.

Kredi Kartı Kullanım Detayları Nerede Görülür?

Banka ay boyunca yapılan harcamaların detaylarını gösteren kredi kartı ekstresi sunar. Kredi kartı başvurusu yapıldığı gün hesap kesim tarihi belirlenir. Aylık borç ödemesi bu tarih aralığında yapılır. Milyonlarca kart sahibinin aynı gün kesim tarihi olması ve sistem otomatik olarak bu işlemi gerçekleştirdiğinden tam olarak hesap kesim saati belirlenemez.

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?
  • Takvim yılı içerisinde 3 kez asgari tutar ödemesi geciktirilen kredi kartı nakit kullanıma kapatılır.
  • Üst üste üç kez asgari ödemesi yapılmayan kredi kartı kullanıma tamamen kapatılır.
  • Kapatılan kredi kartının kullanıma açılması için dönem borcunun tamamının ödenmesi
Kredi kartının Asgari Ödeme Tutarı Nedir?

Asgari/minimum ödeme tutarı, son ödeme tarihine kadar kartla yapılan harcamalar sonucu oluşan aylık borcun ödemesi zorunlu olan kısmıdır. Eğer ekstrede belirtilen asgari ödeme yapılmazsa, banka ile yapılan sözleşme gereğince borç gecikmeye girmiş olur. Kredi kartınıza ne kadar asgari ödeme yapmanız gerektiğini asgari ödeme tutarı hesaplama aracımızdan öğrenin.

Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Hesaplama

*Bu tablo Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik ile belirlenen asgari ödeme tutar ve şartlarına göre oluşturuldu Not:  BDDK'nın 09.06.2022 tarihli kararıyla kredi kartı asgari ödeme tutarı limiti 25 bin TL'nin altında yer alan kredi kartları için dönem borcunun %20'si, limiti 25 bin TL'nin üzerinde olan kredi kartları için dönem borcunun %40 olarak belirlendi.

Kredi Kartı Taksitli Nakit Avans Hesaplama Kredi Kartı Limit Hesaplama Kredi Kartı Taksit Hesaplama 2023 Kredi Kartı Gecikme Faizi Hesaplama 2023

Örnek hesaplama tabloları ;

Ek kredi kartınıza ayrı bir limit belirleyebilir misiniz?

Sizin limitinizin belirlediğiniz bölümünü ek kredi kart limiti olarak tanımlatabilirsiniz.

Kredi kartı şifremi nereden oluşturabilirim / değiştirebilirim?

Bankaların internet bankacılığı, mobil bankacılığı, çağrı merkezi veya ATM’lerinden yapabilirsiniz.

Şifre Mobil nedir?

Şifre Mobil uygulaması İnternet Şube girişinde ve işlem onaylarında kullanacağınız bir ek güvenlik uygulamasıdır. ŞifreMobil’i kullanabilmek için Mobil Platforma en az bir kez giriş yapmış olmanız gerekmektedir. Şifre Mobil,  Mobil Platformda giriş sayfasında bulunmaktadır.ŞifreMobil sayfasında tek kullanımlık şifrenizi üretebilmeniz için daha önce belirlediğiniz PIN’i girmeniz gerekecektir. PIN’i girdiğiniz takdirde, tek kullanımlık şifreniz üretilecektir. Daha önce belirlediğiniz PIN’i unuttuğunuz durumda ya da aktivasyonunuzda bir sorun olması halinde ekranda yer alan PIN’i Unuttum veya Aktivasyonu Yenile butonlarına tıklayarak adımları izleyebilirsiniz. ŞifreMobil’iniz yoksa İnternet Şubede Güvenlik/Ayarlar>ŞifreMobil menüsünden ya da Çağrı Merkezimizden başvuru işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz İnternet Şube Güvenlik/Ayarlar>Tercih Edilen Giriş Yöntemi menüsünden tercih edilen giriş yönteminizi değiştirebilirsiniz.

Şifre SMS’lerim gelmiyor, ne yapabilirim?

SMS alamıyorsanız sorununuz cihaz, operatör veya numara değişikliği kaynaklı olabilir.Cihaza özel sorunların başlıca nedeni, cihaz veya GSM operatörü üzerinden Nurolbank göndericisine daha önceden konulmuş engelleme olup, bu engel kaldırıldığında SMS'ler de iletilebilecektir. Engelin nasıl kaldıracağınız hakkında teknik destek için gsm operatörünüz ile görüşebilirsiniz.Yakın zamanda cep telefonu numaranızı değiştirdiyseniz yeni cep telefonu numarası eklemek için size en yakın şubemizden işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

İlk defa İnternet Şubeye gireceğim, şifrem yok ne yapabilirim?

İlk defa şifre alacaksanız “Anında Şifre” butonuna tıklayarak sadece kart bilgileri ile yeni şifre alabilirsiniz. Kartınız yoksa size en yakın şubemizden şifre almanız gerekmektedir.

E-ticaret (Elektronik Ticaret) nedir?

Elektronik ticaret; mal ve hizmetlerin üretim, reklam ve satışının internet üzerinde, güvenli bir ortamda yapılmasıdır.

Bu kapsamda, tüketiciler için fiziki sınırların ortadan kalktığı, tek bir tuşla ürün ve hizmetlere ulaştığı bir ortamdır. Firmalar içinse pazarlama ve satış olanakları sunan bir platformdur.

Özellikler

  • İnternet üzerinden kredi kartı ile satış yapmak isteyen her firma bu hizmetten yararlanabilir.
  • NurolBank, internetten satış yapmak isteyen firmalara ödeme aracılığı yapar.
  • Gerek kart sahipleri gerekse firmalar açısından gerekli güvenlik tedbirleri alınmış e-ticaret sistemi ile firmalar, internet üzerinden yaptıkları satışları, müşteri kredi kartı ile gerçekleştirebilirler.
3D Secure (Güvenli Alışveriş Platformu) nedir?

İnternet üzerindeki alışverişlerin güvenliğinin arttırılması amacıyla Visa ve Mastercard tarafından geliştirilen bu sistemde; kart sahibi ödeme işlemi sırasında kartının sahibi olan bankanın web sitesine yönlendirilir, banka sisteminde kayıtlı olan cep telefonuna tek kullanımlık şifre ile onaylama işlemi gerçekleşir. Kart bilgileri başka kişiler tarafından kullanılmak istendiğinde, ödeme işlemi kart sahibinin bankada kayıtlı olan cep telefonuna gelen şifre ile gerçekleştirildiği için müşterilerinizin elektronik ortamda güvenli alışveriş yapmasını sağlamış olursunuz. Sistemin Visa kredi kartları kullanımı için hazırlanan uygulamasına "Verified By Visa", Mastercard kredi kartları kullanımı için hazırlanan uygulamasına ise "SecureCode" denir. Bu sistemi aktive etmek için ayrıca bir ücret ödenmesi gerekmez.

SSL (Secure Sockets Layer) nedir?

Secure Sockets Layer'ın baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Alışveriş esnasında gönderilen kişisel bilgilerin korunması amacıyla geliştirilen bir şifreleme yöntemidir. (Şifreleme yönteminin gücü kullanılan anahtarın uzunluğuna bağlıdır.) Girilen kredi kartı bilgileri kodlama yöntemiyle şifrelenerek diğer uçtaki web server'a ulaşır. Kullanacağınız browser ile bağlı olduğunuz sitenin web server'i arasında şifrelemeyi gerçekleştiren 1anahtarlar bulunur. SSL özel anahtarlar, uluslararası güvence altındadır ve içerikleri SSL protokolleri çerçevesinde belirtilmiştir.

Güvenli Ödeme Sayfası nedir?

Güvenli ödeme sayfası, NurolBank tarafından SSL'i olmayan firmaların ortak kullanımı için hazırlanmış ödeme sayfasıdır.

Güvenli ödeme sayfası sayesinde Sanal Mağazanın serverında herhangi bir güvenlik tanımlaması yapılmasına gerek kalmadan alışverişin güvenliğinin sağlanması mümkündür. NurolBank Güvenli Ödeme sayfası kullanan üye işyerlerinin Sanal Mağaza sitesine SSL sertifikası alma zorunluluğu yoktur.

Güvenli Ödeme Sayfası Türkçe/İngilizce ve şifreli işlem/şifresiz işlem şeklinde kullanılabilir, bu hizmet için ek bir ücret alınmaz.​